Budjetointirumbaan liittyy paljon kimurantteja haasteita ja vankkoja perinteitä: näin on tehty ennenkin -mallista rahanjako pärstäkertoimen mukaan -malliin. Perinteiset mallit voivat olla epäreiluja ja ne eivät aina kannusta etsimään optimaalista tasapainoa uuden kehittämisen ja vanhan ylläpitämisen välille.

Lean-budjetointimalli soveltuu kaikille - vaikka et tuntisi Leaniä omaksesi, tämä on fiksu tapa tehdä budjetointia.

Perinteinen budjetointi rakentaa raja-aitoja, joiden takaa voi olla vaikea vapautua uuden tekemiseen. Fiksumpi tapa budjetoida vapauttaa ja tekee todellisen kehittämisen ja mullistuksen mahdollisiksi.

Seuraava vuosi suunnitellaan todellisuudessa jo budjettia laadittaessa. Lean-projektikartta on työkalu, jolla teet tilaa niille parannuksille, joita organisaatiosi todella nyt tarvitsee.

 

Minkätasoinen Lean-budjetointi sopii teille?

Organisaatioilla on erilaisia valmiuksia ohjata toimintaansa ja kehitystä vauhdilla muuttuvassa toimintaympäristössä. Tätä kyvykkyyttä jatkuvaan kehitykseen kuvataan myös Lean-kypsyystasoksi - eli tasoksi, jolla organisaatio on menossa kohti nopeampaa reagointikykyä, läpinäkyvyyttä ja kokeilukulttuuria. Startupin ketteryysihanne on luonnollisesti eri kuin suuren korporaation tai julkishallinnon organisaation, ja niin pitääkin olla.

Monesti käytännön kehittämismalli on jonkinlainen yhdistelmä vuosikellon mukaan pyörivää päätöksentekoa ja budjetointia sekä tiheämpisyklistä, muuttuvampaa ja läpinäkyvämpää kehittämistyötä.

Budjetti asettaa rajat kehitystyölle ketteryyden saavutetusta tasosta riippumatta. Jos päädytään ultraketterään toimintamalliin, käytössä on täysin Lean-budjettimalli. Koko toiminta on havainnoitavissa mittareiden avulla, ja panoksia pystytään laittamaan lyhyissä sykleissä niihin kohtiin, jotka juuri nyt ovat merkittäviä tavoitteiden saavuttamisen hidasteita tai mahdollistajia.

Perinteisemmissä päätöksentekomalleissa leanissä budjetoinnissa lähdetään usein liikkeelle varmistamalla, että budjetointi mahdollistaa kehityksen kohti läpinäkyvyyttä ja jatkuvaa kehitystä, ja että budjetissa löytyy tilaa tehdä kokeiluja.

Kokeilut ovat usein pitkäjänteiselle menestykselle elintärkeitä -  budjetista pitäisi käyttää jopa 25 % mullistavaan kehittämiseen.

 

Lean-projektikartta tukenasi

Laatimamme Lean-projektikartta on konkreettinen ketterän budjetoinnin ensiaskel. Sillä varmistat, että Lean-kehityksen pohja ja kokeilut tulevat budjetoinnissa - ja sen myötä projekteissa - huomioiduiksi.

Lean-projektikartassa tasapainotetaan asiakkaan, ympäristön ja toiminnan kehittämisen osa-alueet. On tärkeää, että jokaisella osa-alueella haetaan oikea fokus strategisen kehittämisen, ylläpidon ja kilpailijoita nopeampaan uudistamiseen vaadittavien mullistavien kehityshankkeiden kautta.

 

Lataa Lean-projektikartta täyttämällä lomake